Europe Direct Regiunea Centru în parteneriat cu AGORA Debate organizează dezbateri pe tema digitalizării educației

AGORA Debate susține efortul Centrului Europe Direct Regiunea Centru de a stimula implicarea tinerilor în dezbateri academice, de a le dezvolta gândirea analitică și de a-i pregăti mai bine pentru viitor. În acest sens, AGORA Debate organizează, în parteneriat cu Centrul Europe Direct Regiunea Centru, structură a Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru și Inspectoratele Școlare Județene din Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu, o serie de dezbateri academice pe tema digitalizării educației. Dezbaterile regionale vor avea loc în 16 -17 octombrie, iar cele mai bune echipe vor avea șansa de a participa la o vizită de studiu în Bruxelles, în luna noiembrie a acestui an. În vizita la Bruxelles vor participa un grup de 20 persoane – elevi, studenți, profesori, reprezentanți ai Centrului Europe Direct și parteneri și va avea o durată de 4 zile. Reprezentanța Comisiei Europeane în România va asigura vizite în instituțiile europene și speakerii pentru cursurile la care elevii și studenții vor participa.
Moțiunile care vor fi dezbătute sunt în concordanță cu tema aleasă – digitalizarea educației. Astfel, în runda 1 elevii vor dezbate pe moțiunea „Ar trebui ca reforma învățământului preuniversitar să se concentreze pe digitalizarea educației?”, iar în runda 2 pe moțiunea „Ar trebui introduse cursuri obligatorii de tehnologie și digitalizare pe toată durata studiilor, încă din clasele primare?”. În cazul elevilor, formatul dezbaterilor sunt cele specifice formatului World Schools, iar cele mai bune 3 echipe din clasament și profesorii coordonatori vor participa la o vizită de studiu la Bruxelles
Pe de altă parte, studenții vor trebui să argumenteze în favoarea sau împotriva moțiuni: „Ar trebui ca universitățile să ofere fiecărui student admis varianta efectuării studiilor în sistem full e-learning partea teoretica, iar partea de laborator/practica sa fie fizic sau cel mult hibrid?” Formatul dezbaterilor și regulile de arbitraj vor fi cele specifice formatului de dezbateri specific studenților, British Parliamentary. Similar, cea mai bună echipă va fi recompensată cu o vizită la Bruxelles.
Competiția este organizată în contextul schimbărilor rapide din educație, schimbări provocate de declanșarea pandemiei de COVID-19. În acest context epidemiologic, școlile și universitățile s-au văzut nevoite să se bazeze din ce în ce mai mult pe tehnologie, iar pentru un an de zile cursurile s-au ținut, de fapt, în lumea digitală. Echipele înscrise competiție vor pune accentul pe trecerea de la sistemul clasic de predare la cel on-line, vor dezbate problemele cu care elevii și studenții s-au confruntat în timpul scurs de la declanșarea pandemiei și vor propune soluții pentru dezvoltarea predării online în România.
Ne bucurăm că avem oportunitatea de a promova dialogul și dezbaterile ca mijloc educațional în randul noilor generații și suntem entuziasmați că avem șansa să aducem mai mulți elevi, studenți și profesori mai aproape de lumea dezbaterilor academice.