Programul pentru liceu este unul dintre cele mai mari din Europa de Est, deservind peste 500 de elevi de liceu anual. Unitatea de bază a acestui program este clubul de dezbateri – fiecare club poate funcționa doar în cadrul unei unități de învățământ. Membrii clubului se întâlnesc de regulă săptămânal și învață cum să argumenteze și să dezbată cât mai bine.

Întâlnirile de club sunt conduse de către instructorul acestuia (profesor sau student). Pentru a putea fi instructor de club, o persoană trebuie să întrunească o serie de condiții privind experiența acumulată în dezbateri și să fi absolvit cursul de atestare al asociației în instructajul de club.

Apartenența la unul dintre cluburile de dezbateri de liceu ale AGORA Debate permite participarea la turneele de dezbateri ale asociației sau ale altor asociații de dezbateri din România, în calitate de debateri sau voluntari (pentru elevi) și arbitri sau organizatori (pentru profesori și studenți.

Întreaga activitate educațională pentru elevi se desfășoară în parteneriat cu instituțiile de învățământ preuniversitar și alte asociații de tineret de pe teritoriul Transilvaniei. Acestea pun la dispoziție spațiul de desfășurare al întâlnirilor săptămânale de club, dar și spațiul necesar pentru competiții care găzduiesc până la 400 de participanți.

În prezent, AGORA Debate este una din cele șase asociații regionale membre ale Asociației Române de Dezbateri Oratorie și Retorică (ARDOR), motiv pentru care întreaga activitate a asociației pe partea de elevi se desfășoară sub umbrela ARDOR. Detalii despre guvernarea ARDOR, materiale și activități ale asociației pot fi găsite pe site-ul acesteia.

AGORA Debate susține orice inițiativă de a face dezbaterile mai accesibile pentru liceenii din România. Dacă sunteți interesat(ă) să deschideți un club și să îl afiliați asociației noastre, vă invităm să contactați coordonatorul nostru de parteneriate, Andra Literat, la adresa andra.literat@agoradebate.ro sau parteneriate@agoradebate.ro.

Afilierea presupune semnarea unui acord de afiliere între instituția care găzduiește clubul, instructorul desemnat (obligatoriu profesor sau student) și asociația noastră, valabil pe perioada unui an școlar (12 luni). Afilierea este obligatorie pentru a putea participa la toate activitățile din rețeaua ARDOR și presupune respectarea regulilor din rețeaua de dezbateri (Cod Etic, Codul instructorului ș.a.m.d.). În schimbul afilierii, cluburile de dezbateri primesc accesla materiale și training gratuit pentru instructori. Afilierea este gratuită.

Pe lângă partea legală, deschiderea unui club presupune și anumite acțiuni de recrutare și organizare în cadrul școlii gazdă. Pentru a facilita procesul, vă recomandăm să consultați resursele asociației naționale ARDOR care vă pot ajuta, disponibile aici http://ardor.org.ro/kit-start-club-debate/.

Împreună cu cluburile de dezbateri afiliate, sunt organizate competiții locale, naționale și internaționale pentru elevi. Competițiile de tipul Cupei Liceelor (competiție locală) sunt dezvoltate cu scop educativ, iar competiții naționale precum Cluj Open se desfășoară pentru a asigura caracterul competitiv al dezbaterilor academice. Competițiile sunt principalul mod prin care elevii pot învăța și își pot dezvolta aptitudinile dobândite în cadrul cluburilor de dezbateri.

Listă de cluburi afiliate în anul școlar 2019-2020

Nume club Liceu Localitate, Județ
Cluj Debate Club Colegiul National Emil Racoviță
Liceul Teoretic Nicolae Bălcescu
Liceul Teoretic Gheorghe Șincai
Liceul Teoretic Avram Iancu

Liceul Teoretic Mihai Eminescu

Colegiul National George Coșbuc

Liceul Teoretic Lucian Blaga

Liceul Teoretic Elf

Colegiul Economic Iulian Pop

Cluj
TDS CNMV Colegiul Național Mihai Viteazul Turda
TDS LTLR Liceul Teoretic Liviu Rebreanu Turda
TDS LTPD Liceul Teoretic Pavel Dan Turda
SG Colegiul National Mihai Viteazul Sfântu Gheorghe, Covasna
Tandem Colegiul National Unirea

Colegiul National Titulescu

Colegiul National Andrei Șaguna

Școala Profesională Germană Kronstadt

Brasov
Mindbusters Colegiul National ,Alexandru Papiu Ilarian            Tîrgu Mureș
Saguna (ASDOR Sibiu) Colegiul National Andrei Șaguna Sibiu
LOGO Debate Colegiul National Onisifor Ghibu Bihor
CNGS Colegiul National Gheorghe Șincai Maramureș
Centrul Ratiu pentru Democratie Centrul Ratiu pentru Democratie Turda
CNDV Colegiul National Dragos Voda Sighetu Marmației
LTME Liceul Teoretic Mircea Eliade            Întorsura Buzăului, Covasna
CNLR Colegiul National Liviu Rebreanu Bistrița
CADEP Colegiul Pedagogic Mihai Eminescu Tîrgu-Mureș
AVANGARD Colegiul National Octavian Goga Miercurea Ciuc