AGORA Debate

AGORA Debate este o asociație-umbrelă care administrează un amplu program educațional destinat elevilor de liceu și studenților, având în centrul său dezbaterile academice ca instrument educațional, de dezvoltare a abilităților de gândire critică, argumentare și exprimare în public. Totodată, AGORA Debate este un actor prezent în viața publică prin organizarea de dezbateri cu participarea a numeroase personalități ale vieții publice din România, pe unele dintre cele mai arzătoare teme ale momentului în România.

Despre noi

De la începuturile sale în 1994 ca un simplu club destinat elevilor de liceu și până în prezent, când a devenit unul dintre cele mai mari programe de dezbateri din Europa de Est, AGORA Debate a avut permanent aceeași misiune: să promoveze o cultură a dezbaterii și dialogului în cadrul societății românești.

La împlinirea a 25 de ani de la înființare, programul de dezbateri aflat sub umbrela AGORA Debate reunește peste 25 de cluburi de dezbateri de liceu și asociații universitare precum Babeș-Bolyai University Debate Society și rămâne același forum dedicat dezbaterii celor mai importante probleme din România.

Istoric

1994-2002

Programul de dezbateri din Transilvania a fost înființat în 1994 de către Fundația Pentru O Societate Deschisă, fiind inițial centrat pe programul de liceu. Din 1998 au apărut turneele pentru studenți, începând colaborarea cu Universitatea Babeș-Bolyai.

2002-2018

În 2002, administrarea programului din regiune a fost preluată de către ARDOR Transilvania. Începând din 2002, numărul de beneficiari activi și cluburi de dezbateri a crescut permanent, lucru care a dus la o dezvoltare fără precedent a rețelei de dezbateri.

La nivel de liceu, echipele ARDOR Transilvania au câștigat titlul de campioni naționali de nu mai puțin de 8 ori, iar turneele sale de liceu au bătut numeroase recorduri de participare.

La nivel universitar, ARDOR Transilvania a adâncit colaborarea cu Universitatea Babeș-Bolyai, punând bazele BBU Debate Society, care în 2008 a reușit performanța de a câștiga titlul de campioni mondiali la dezbateri, și a atins locul 24 în World Debate Rankings.

2019

Ca urmare a unui amplu proces de audit și reorganizare a structurilor de conducere, programul de dezbateri este extins la nivel național, prin înființarea unei noi asociații: AGORA Debate.

  • Peste 25 de cluburi de dezbateri pentru elevi și studenți în România
  • 420 de membri activi și beneficiari direcți prin activitățile asociației

În prezent, AGORA Debate este una din cele șase asociații regionale membre ale Asociației Române de Dezbateri Oratorie și Retorică (ARDOR).